Информация за Фирмата Видяна: 24559
   Информация за Контакти

 

ДОБРЕ ДОШЛИ!

Панагюрище e град, съчетал щедри природни дадености, уникално културно-историческо наследство и богати традиции с модерна инфраструктура, предприемаческа активност и икономически потенциал.

Панагюрище е град, познат още от древността. Тук през 1949 година е открито световноизвестното Панагюрско златно съкровище, уникален паметник на тракийската култура и цивилизация.

Мощният духовен и икономически подем през Възраждането превръщат Панагюрище в център на Априлското въстание през 1876 година, когато градът за десет дни е столица на България. Паметно място за всеки българин е и близката местност Оборище, където през април 1876 г. се провежда Първото българско велико народно събрание и фактически се заражда българската демокрация и парламентаризъм.

Панагюрище е град светиня, който пази и до днес жив духа на българщината. Впечатляваща е огърлицатаот възрожденски къщи, които съхраняват национални реликви от Априлската епопея и "най-българското време". Уникални културно-исторически и архитектурни паметници са и трите панагюрски църкви.

В града се намира и единствената в България Геомагнитна обсерватория към БАН.

Панагюрище е град с неповторима атмосфера и дух, който днес уверено гради съвременната си визия и все повече се утвърждава като модерен и атрактивен туристически център.

Елате да откриете уникалното тракийско наследство, магията на лечебните извори, очарованието на разкошните букови гори, неповторимия дух на Българското Възраждане! Елате в един от най-българските градове, бунтовната столица на България от Априлската епопея през 1876-та година! Елате в Панагюрище! Местоположение, територия, население Община Панагюрище е разположена в централната част на България, в живописна котловина на южните склонове на Средна гора. Заема площ от 598 кв. км. Средната надморска височина е 683 м. Общината включва 9 селища с около 30 000 жители.

Транспорт Общината има добре поддържана пътна мрежа, която свързва Панагюрище със столицата София / 87 км. /, с втория по големина град в България - Пловдив / 78 км. / и с областния център Пазарджик / 42 км. /. От София до Панагюрище се стига по панорамен планински път или по магистрала Тракияс отклонение при с. Гелеменово. Маршрутът през с. Гелеменово е подходящ за пътуване от Пловдив и Пазарджик. От Северна България се стига през Златишкия проход и с. Панагюрски колонии.

Релеф, климат, води Община Панагюрище е разположена изцяло върху южните склонове на Същинска Средна гора. Релефът е средно- до нископланински и хълмист. Най високата точка е връх Братия – 1519 м. Панагюрище попада в преходно континенталната климатична област. Характерът на релефа и различията в надморската височина предопределят разнообразието в микроклимата и планинския му характер в северната част на общината. През територията на общината преминават реките Тополница и Луда Яна. Богатство са лечебните минерални извори в Панагюрище, Баня и Поибрене.

История Археологическите паметници свидетелстват за древното минало на Панагюрския край. Десетки надгробни могили са останали от времето на тракийските племена. На 5 км. южно от града е разположена крепостта Красен” – военен, административен, стопански и духовен център на Панагюрския край през Късната Античност и Средновековието / 4 – 14 в. /. Самият град Панагюрище е основан в края на 15 век. Името си градът придобива от малкия панаир, който се устройвал на брега на реката /панагюре синоним на панаир/. Името на гр. Панагюрище е свързано със значими исторически събития от края на 19 век. Градът е известен като център на Национално освободителната борба, чийто връх е Априлското въстание през съдбоносната пролет на 1876 г.

Културно исторически паметници и забележителности

Най-ярък паметник от древната епоха на траките е откритото през 1949 г. Панагюрско златно съкровище. Деветте златни съда са от 4-3 век преди Христа, тежат общо 6 кг 124 г и впечатляват с уникалната си изработка и пищните релефни изображения по сюжети от митологията. Копие на съкровището е показано в Панагюрския Исторически музей.

През 1986 г. на базата на многобройните музейни обекти и сбирки в града се оформя музеен ансамбъл, който включва : Исторически музей централна сграда; възрожденски къщи с етнографска уредба, исторически къщи, атрактивна музейна улица на занаятите, самостоятелна експозиция Златарска школа”, ДРИНОВА КЪЩА родната къща на проф. Марин Дринов, основоположник на Българската академия на науките, дългогодишен преподавател в Харковския университет, учен от европейска величина, КЪЩА МУЗЕЙ РАЙНА КНЯГИНЯ “, ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ, НАЦИОНАЛЕН МЕМОРИАЛЕН КОМПЛЕКС АПРИЛЦИ “,ЦЪРКВИТЕ – “Св. Георги Победоносец”, “Свето Въведение Богородично”, “Св.Тодор Тирон”.

Историческите къщи, музеите и паметниците превръщат Панагюрище в град с неповторима атмосфера и български дух, който пази традициите и наследството си.ОБЩИНСКИ ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ

13 януари Освобождение на Панагюрския край от турско робство

18 януари Честване на годишнините от рождението на Райна Княгиня

19 февруари Честване на годишнините от обесването на Васил Левски

3 март Национален празник на Република България

Март Кукерски празници Рогачав с.Бъта; Джумали Въртяжкав с. Попинци; Тодоров ден в с. Баня с конски надбягвания

Април Традиционен панаир в Панагюрище на Разпети петък

Април Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен Родолюбиепод патронажа на Кмета на община Панагюрище и със специалното участие на българи, живеещи в чужбина; на тазгодишното издание на Фестивала ще гостува представителна група от Болградската гимназия

1 и 2 май Национално честване на годишнините от Априлското въстание; официален празник на Община Панагюрище

Май - Национален литературен конкурс за детска поезия Стоян Дринов

24 май Ден на славянската писменост и култура - Тържествено шествие

Юни Седмица на изкуствата

Юли Кръг от републиканския планински шампионат по автомобилизъм

Август Рок-концерт с участието на популярни български групи и изпълнители

2 септември Честване на годишнините от провъзгласяването в Панагюрище на Съединението на България

Октомври Международен бизнес форум Инвестирайте в Панагюрище

1 ноември Ден на народните будители

Декември Коледни и Новогодишни празници

 
Име на фирма:
Община Панагюрище
Държава:
България
Град:
Панагюрище
Телефон 2 :
0357/6-00-41
Уеб адрес 1:
www.panagyrishte.org
Лице за контакти:
Невяна Кацарева
Област:
Пазарджик
Адрес:
пл."20 Април"№13
Телефон 1:
0357/6-00-82
Факс:
0357/6-30-68
Уеб адрес 2:
www.panagyrishte.bgbiznes.com
 
   
  Галерия Снимки
   
   
 
Начало / За нас / Контакти
Условия и Абонамент / Условия за реклама / Условия за ползване